Weet wat je eet, en laat je niet leiden door niet onafhankelijke instanties en of mooie reclame spotjes. Gebruik je nuchtere verstand en ga desnoods zelf op onderzoek uit. Wij vertellen graag iets over de kalverhouderij in Nederland en onze manier van werken.

In Nederland vind je in de supermarkten voornamelijk vlees uit Zuid- en Noord-Amerika, Namibië en Australië, terwijl Nederland zelf een groot exportland van vlees is. Dat is toch raar? Dit alles heeft te maken met de hoge controles die in Nederland worden gevoerd. Zo heeft elke sector in Nederland zijn eigen certificaten en gezondheidsplannen. Het buitenland weet dat en weet dat ze daardoor altijd kwaliteit koopt vanuit Nederland, ze weten wat ze willen eten.

Pieters farm

Importeren van vlees buiten de EU goedkoper

Hoe kan het nou dat wij bijvoorbeeld meer kip importeren uit Azie, dan dat wij zelf in Nederland produceren? Niet omdat de vraag in Nederland zo hoog is! Nee kip wordt buiten de EEG gemaakt met veel minder regels, niks keten kwaliteit, niks groeihormonen maar een vrij beleid! We importeren heel veel slecht vlees terwijl we ons eigen kwaliteitsvlees over de grens verkopen.

Een ander goed voorbeeld is het rundvlees. De Nederlandse koe moet hier worden gehouden onder extreem strengere eisen dan de eisen die in veel andere landen in Europa gelden. Dit mag, omdat in de EEG er één richtlijn is waar per land van mag worden afgeweken, alleen dan niet de mildere kant op maar juist de strengere kant op.

Nederland loopt hier zo mee voorop dat de rest vd Wereld dit schone product gretig afneemt. Rundvlees wordt in Zuid-Amerika, Noord-Amerika en Afrika geproduceerd met het gebruik van (zoals bekend, heel veel) groeihormonen. En dat komt dan met schepen vol naar ons toe, dat is niet te geloven zoveel! Als je een koe behandelt met groeihormonen, dan groeit deze nog van de wind ! Je kunt haar kwalitatief zulk slecht voedsel geven, zonder dat dit invloed heeft op de groei. Van ketenkwaliteit is er dan al helemaal geen sprake meer. Laat staan hoe er over huisvesting van deze dieren of het transport wordt gedacht. Hier komt dan nog bij dat het karkas in het buitenland wordt ingevroren. Vervolgens wordt het na de maximale tijd van invriezen ontdooid, wordt er ± 20 % vanaf gesneden en vervolgens wordt het weer ingevroren voor de maximale kwaliteit. Vervolgens wordt het wel verkocht als ‘vers’ vlees. Dat zijn de regels en daar moeten we het helaas mee doen.

Kalf klein

Zoals gezegd valt er over de huisvesting en het transport van deze dieren ook niet veel goeds te zeggen. In Nederland wordt er vaak geklaagd over de manier waarop de dieren als koeien, kalfjes, kippen etc. worden gehouden. Zielig, te kleine stallen, vies en weinig buitenlucht zijn veel gehoorde kreten vanuit de samenleving. Echter wordt ook hier weer niet gekeken naar de import van al het vlees in Nederland en de manier waarop de dieren daar worden gehouden.

Pieters Farm, en vele andere kalverhouders in Nederland, zijn hier anders in. Wij als kalverhouder, verzamelaar, inkoper en exporteur leggen onze kalveren van het begin af aan in de watten. We vergelijken dit graag met een gloeilampen fabriek, de dure led gloeilampen, die vervoeren ze niet los in een container en storten ze niet los bij de wederverkoper. Hier wordt met zorg aan dit dure kwetsbare product gewerkt. Dat doen wij met onze kalveren ook.

Kalfjes kosten inkoop tussen de € 100 en de € 400 per stuk, gelang het ras, en Kwaliteit. Als deze op transport gaan, dan gebeurt dat door een gecertificeerde transporteur die daarnaast de opdrachten van de eigenaar opvolgt inzake transport. Wij laden soms voor € 70.000 een vrachtwagen vol, dan wil je toch ook dat de kalveren geweldig bij de kalverhouder komen omdat die ze tot een volwaardig eindproduct moet gaan maken.

Tevens worden onze chauffeurs met grote kieskeurigheid gekozen, wij accepteren geen chauffeurs die met een dikke stok, zoals je op tv ziet van vroegere beelden, onze dure net betaalde kalfjes even met een rotklap de ribben doormidden slaat bij mij op de stal brengt. Dan groeit ons dure kalf toch nooit meer. De transportkosten zijn gemiddeld per stuk laag, € 4, dan ga je daar toch nooit op bezuinigen. Het zijn nota bene ook nog eens kalfjes van nog maar net 14 dagen oud, zuigelingen, die wij bij de melkveehouders weg halen. Dit zijn veelal stierkalveren die door de melkveehouders niet gewenst zijn, omdat ze geen melk geven.

Ook de huisvesting is gedurende de periode bij de kalverhouder van top niveau, kalveren worden opgevangen in verwarmde stallen, het klimaat wordt computergestuurd en de hokken worden schoongemaakt voor de komst van het kalfje. Kortom: topsport! Want het komt niet vanzelf. Voeding, klimaat, transport, regelmaat en de kunde van de kalverhouder maakt dat dit alles topsport is. Pas je niet goed op een kalf, dan zal er ook niks van terecht komen.